top

top

Talen

Het ijzeren gordijn, design en BOLD

We specialiseren ons verder in Oost-Europees design. Gaande van de communistische versie van de Vespa over Borsfay vloerlampen tot de iconische Garden Egg stoelen van Péter Ghyczy. Uiteraard blijven ook vintage industrieel, taxidermie, curiositeiten en artefacten uit het Europese industriële verleden tot ons gamma behoren. Om dat alles een plaats te geven, verdubbelen we de stock galerij tot 500m². Vanaf 19 mei is de showroom elke zaterdag vrij toegankelijk van 10u tot 17u.

Al van bij onze prille start was Oost-Europa een belangrijk jachtterrein. Pieter-Jan spreekt immers een aardig mondje Hongaars en kent het land op zijn duimpje. Budapest werd zo de ideale uitvalsbasis om schatten te jagen in de gebieden tussen Oost-Duitsland en de Oeral.

Meer kunst & design

Vintage industrial – denk aan grote fabriekslampen, metalen lockers, werkbanken – blijft uiteraard een belangrijk deel van onze stock, maar nu krijgt ook Centraal & Oost-Europees mid-century design & art-deco kunst een prominentere plaats binnen het aanbod van BOLD.

Verborgen achter het ijzeren gordijn

Het leeuwendeel aan Centraal en Oost-Europees design van 1945 tot 1990 bleef achter het ijzeren gordijn verborgen. Oost en West waren strikt gescheiden werelden, op alle vlakken. Maar drie decennia na de val van de Berlijnse muur zijn de meeste van deze naoorlogse designpareltjes nog steeds onontdekt en/of ongedocumenteerd. Zonde, want …

Sovjet-stijl

Vele grote artiesten creëerden hun werk volledig onafhankelijk en geïsoleerd van het westen & ontwikkelden een geheel eigen, unieke stijl.
Enerzijds waren er heel wat kunstenaars en designers die ondergronds doken met hun werk. Anderzijds waren er artiesten die als ongevaarlijk werden beschouwd door het regime. Zij kregen officiële toelating om verder te creëren. Uiteraard conform de sovjet-filosofie: functioneel en voor iedereen toegankelijk. Socialistisch realisme was de enige toegelaten stijl.

BOLD breidt uit

Meer diversiteit, meer stock betekent ook dat we extra plaats nodig hebben. Onzee galerij in Deerlijk barst uit zijn voegen. Daarom besloten we de ruimte te verdubbelen en een grondige restyling door te voeren. Op 19 mei opent de “loods 2.0” voor het eerst zijn deuren. Vanaf dan kan je elke zaterdag snuisteren en snuffelen tussen 500m² BOLD stuff.

Hieronder vind je foto's van topstukken:

Borsfay lamp: Verchroomde metalen design lamp. De booglamp, met de kenmerkende kap die bestaat uit 4 ronde, verticaal gemonteerde  schijven, is ontworpen door Tamás Borsfay.  Binnen dezelfde reeks bestaan er ook plafond- en tafellampen. Deze Hongaarse designiconen dateren van de late jaren 70, begin jaren tachtig.

Simson Schwalbe: Rijdende (n)Ostalgie! Met zijn onmiskenbare vorm, duurzaamheid en een snelheid van 60km/u is de Simson Schwalbe een sterk staaltje DDR-design. De tweetakt tweewieler met ruimte voor twee is de enige scooter waarbij het voorwiel ook achteraan past en andersom. Het succesverhaal van de Schwalbe begon in 1964. Van de productiesite zwermden de zwaluwen uit over de hele wereld, vooral naar de socialistische broederstaten. In 1986 liepen meer dan een miljoen exemplaren van de band.

Hongaars keramiek: Keramiek is diep geworteld in de Hongaarse cultuur. Eerst de Habsburgers, daarna de communistische leiders promootten sterk de ontwikkeling van de keramiek-industrie in Hongarije. Er ontsproot een unieke Hongaarse stijl die traditionele volkse pottenbakkerij mixte met moderne ‘socialistische’ kunst. (foto: komlos art-deco keramiek; vaasje door de exuberante autodidacte Eva Bód)

Garden egg stoel: Een van eerste ontwerpen van Peter Ghyczy was de zogenaamde 'Garden Egg Chair’. Het design belichaamde de kenmerken die typisch waren voor die periode: een space-age look, UFO-achtige vorm, felgekleurd plastiek lak, draagbaarheid en het lounge-effect van de lage stoel.

Tamas Borsfay vloerlamp | Oost-Europees design | by BOLD

Simson Schwalbe | Oost-Europees design | by BOLD

Eva Bód vaas | Oost-Europees design | by BOLD

Art-Deco Komlos Keramiek | Hongaars keramiek | by BOLD

Peter Ghyczy Garden Egg Chair | Oost-Europees design | by BOLD