top

top

Talen

Wat is industrieel antiek?

Vergeten, versleten krukken, stoelen, tafels, banken, bureaus, verlichting, werkmaterialen en diverse items die afkomstig zijn uit fabrieken, scholen, ziekenhuizen, boerderijen, winkels, … Dat alles valt onder de noemer ‘industrieel antiek’ of ‘industrieel vintage’.

♦ Grote schoonheid ligt in eenvoudige functionaliteit
Industriële objecten zijn de werktuigen en meubels van de werkende mens. En ze zijn in de eerste plaats ontworpen om die werkende mens te dienen. Ze overleefden decennialang (soms zelfs eeuwen) van meer dan gemiddeld intens en zwaar gebruik. Kapot, dan werden ze opgelapt – klaar om weer hun plicht te vervullen. Steeds opnieuw.

Vandaag hebben vergeten en versleten industriële objecten een plaatsje verdiend naast traditioneel antiek en worden ze wereldwijd gebruikt in de gestileerde interieurs van topdesigners.

♦ Roest is het nieuwe zwart

Industrial vintage is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een unieke look. De objecten zijn dan wel vaak massaal geproduceerd, de diensten die ze leverden varieerden sterk en dat verschil is gereflecteerd in de mate en het type van slijtage. Verfspatten, corrosie, brandsporen of olievlekken, de kans is klein dat je exact dezelfde tafel elders vindt.

Niet iedereen ‘ziet’ industrieel antiek, maar voor kenners is roest het nieuwe zwart en is ‘industrial chic’ interieurdesign van het hoogste niveau.