top

top

Talen

Onze bartafel schoot de Rode Baron neer (welja)

Deze BOLD bartafel heeft werkelijk een opmerkelijke geschiedenis. Ze is gemaakt van een Hofherr machine, en die is gebaseerd op dezelfde technologie die je vindt in het vliegtuig dat de Rode Baron neerschoot.

We starten ons verhaal in 1842, in Lincoln, Engeland. Nathaniel Clayton smeedde een partnerschap met zijn schoonbroer, Joseph Shuttleworth. Ze richtten een ingenieursbureau op, ‘Clayton & Shuttleworth’. In 1845 bouwde het bedrijf zijn eerste mobiele stoommotor en in 1849 lanceerden ze een eerste dorsmachine. Clayton & Shuttleworth werd één van de belangrijkste fabrikanten in het Engeland van die tijd. Snel volgden filialen in Wenen (Oostenrijk), Pest (Hongarije), Praag (nu Tsjechië), Krakau (Polen) en Lemberg (nu Oekraïne).

De Hongaarse afdeling werd overgenomen door de “Hofherr-Schrantz Machine Factory” in 1912 en werd zo de “Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Hungarian Machine Factory” (nvdr: wat een mondvol).

In 1916 maakte Clayton & Shuttleworth onderdelen voor het ‘Submarine Scout luchtschip’ van de Admiraliteit. De Admiraliteit was tevreden over het werk en het bedrijf kreeg meer opdrachten. Het resulteerde in de bouw van één van de meest bekende vliegtuigen: de Sopwith Camel B7270. En het was met dit type vliegtuig dat de Canadese pilot Roy Brown vloog. En het was Roy Brown die volgens de officiële getuigenissen Manfred von Richthofen neerschoot, de legendarische Rode Baron (nvdr: het hoofdkwartier van de Rode Baron was het kasteel van Marke, een steenworp van ons huis, ons huis dat ooit de portierswoning was van datzelfde kasteel)

In tegenstelling tot zijn Engelse tegenhanger overleefde het Hongaarse Hofherr de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. In 1948 werd het bedrijf staatseigendom en kreeg het een nieuwe naam: Vörös Csillag Traktorgyár (Red Star Tractor Factory). In 1973 werd het overgenomen door Rába. Het bedrijf sloot uiteindelijk de deuren in 2010.

Op zoek naar een uniek stuk mét een verhaal? Inspireer je interieur met deze uitzonderlijke BOLD bartafel - klik hier

 

 

RAF Sopwith Camel

Roy Brown